Pesta porcină clasică are interzis în județ

Zilele trecute, DSVSA Vaslui a organizat o simulare pentru a vedea modul de reacție în cazul apariției unei suspiciuni și, ulterior, a confirmării pestei la un porc provenit dintr-o gospodărie și sacrificat într-un abator.

 În cadrul lucrărilor celei de-a 85-a sesiuni generale a Adunării Generale a delegațiilor Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, din mai 2017, România a fost admisă pe lista statelor libere de pestă porcină clasică, lucru care aduce beneficii economice deosebit de importante. Pentru menținerea statutului, autoritățile veterinare din țară trebuie să pună în practică un plan de acțiuni, una dintre acestea fiind realizarea de exerciții de simulare a modului de reacție a autorităților veterinare locale în situația în care ar apărea un focar de pestă porcină clasică.

„Având în vedere că, deși boala este specifică porcinelor și nu se transmite la om, dar produce pagube economice deosebit de mari, inclusiv prin măsurile radicale care se iau pentru lichidarea focarelor (uciderea animalelor și distrugerea cadavrelor, interzicerea circulației și a comerțului cu porcine vii și a produselor din carne de porc), DSVSA Vaslui a organizat un exercițiu de simulare privind modul de reacție în cazul apariției unei suspiciuni și, ulterior, a confirmării pestei clasice la un porc ce provenea dintr-o exploatație de tip gospodăresc, dar sacrificat în abator”, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

La exercițiu au participat conducerea DSVSA Vaslui și medicii veterinari. Au fost discutate și dezbătute diferite aspecte privind modul de reacție, efectuarea anchetei epidemiologice, uciderea și denaturarea cadavrelor provenite de la porcii din focarul de boală. O importanță deosebită a fost acordată supravegherii efectivelor de porcine, recoltării de probe biologice și testării acestora în vederea depistării cât mai timpurii a eventualelor cazuri de boală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 4 =