Ce mai găsim în piețele vasluiene? Roșii gustoase și ecologice

Până la 31 mai, 12 legumicultori (opt persoane fizice cu atestat de producător, două întreprinderi individuale și două întreprinderi familiale) au îndeplinit condițiile și vor beneficia de ajutorul de minimis. Respectivii au comercializat în piețele vasluiene și în cele din județele limitrofe o cantitate totală de 25.915 kg de tomate, de pe o suprafață de 13.915,63 mp”, declară Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

În aceste zile, vasluienii se pot aproviziona cu tomate pur românești, preferate pentru calitățile lor gustative, obținute prin metode convenționale, fertilizate cu îngrășământ natural și, bineînțeles, foarte proaspete. Sunt expuse spre vânzare de producătorii agricoli în piețele din județ.

Cultivatorii înscriși în Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate pot fi ușor recunoscuți, ei purtând șorțuri roșii cu însemnele programului și având la loc vizibil afișat tăblițe de identificare, toate acestea fiind puse la dispoziție, în mod gratuit, de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ).

Potrivit directorului DAJ Vaslui, Gigel Crudu, în perioada 1 ianuarie – 31 mai, nu mai puțin de 84 de producători agricoli, însumând o suprafață de 102.252 mp, din localitățile Ivești, Pogonești, Poienești, Ștefan cel Mare, Banca, Zorleni, Codăești, Muntenii de Jos, Hârșoveni, Pușcași, Găgești, Dragomirești, Lipovăț, Roșiești, Vaslui, Solești, Schinetea-Dumești, Lunca Banului, Băcani, Dodești, Broscosești, Duda-Epureni, Pribești, Puiești, Pădureni, Dragomirești, Ștefan cel Mare și Bogdănița, au depus la sediul instituției cererile de înscriere în cadrul schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”.

Gigel Crudu

“Din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile din perioada februarie-martie, care au afectat creșterea și dezvoltarea răsadurilor, precum și replantarea acestora, a fost prelungită perioada de valorificare a tomatelor cultivate în spații protejate până la 15 iunie. Termenul inițial de valorificare era 31 mai. În urma notificărilor depuse de producătorii înscriși în acest program, specialiștii DAJ s-au deplasat în comunele județului pentru a verifica atât stadiul înființării culturilor de tomate, cât și rodirea acestora, pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate. Până la 31 mai, 12 legumicultori (opt persoane fizice cu atestat de producător, două întreprinderi individuale și două întreprinderi familiale) au îndeplinit condițiile și vor beneficia de ajutorul de minimis. Respectivii au comercializat în piețele vasluiene și în cele din județele limitrofe o cantitate totală de 25.915 kg de tomate, de pe o suprafață de 13.915,63 mp”, a declarat Gigel Crudu.

Valoarea sprijinului financiar acordat unui producător agricol este de 13.797,90 lei (3.000 de euro la cursul de 4,5993 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 29 septembrie 2017).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × one =