Statistici dureroase: Vasluiul se menține în topul economiilor amărâte

Într-o analiză realizată de cursdeguvernare.ro referitoare la decalajele de dezvoltare din țara noastă, se arată care este locul județului Vaslui în regiune și la nivel național, unul care nu trebuie să ne mire.

Potrivit datelor publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Regiunea Nord-Est, din care face parte și județul Vaslui, a contribuit anul trecut cu doar 10% din Produsul Intern Brut (PIB). În frunte s-a situat Regiunea Sud – Muntenia, în interiorul căreia se poziționează și capitala, cu aproape 40% din cele 858,3 miliarde de lei obținute de România în 2017. La polul opus s-a situat Regiunea de Sud-Vest (Oltenia), cea mai săracă din țară, care a avut o pondere de doar 7,5%.

Cu toate acestea, dintr-un anumit punct de vedere, împărțirea pe actualele regiuni de dezvoltare apare ca fiind echilibrată. În interiorul fiecăreia găsim un județ relativ puternic, aflat într-un raport situat între 3,4 la 1 și 6 la 1 față de cel mai slab județ. Decalajul maxim (6 la 1) apare în Regiunea Sud-Est, unde, cu 43% din total, Constanța surclasează Tulcea (7%).

La noi, “șef” este Iașul, cu 30% din PIB-ul regiunii, în timp ce codaș este chiar județul nostru, cu doar 9%.

VS = “Vasile Săracul”!

Excluzând capitala, se constată o deplasare a performanțelor economice spre vestul țării. Față de anul precedent, Timișul (4,79% din PIB-ul național) a preluat prima poziție de la Constanța (4,58%), județ de care s-a apropiat la mică distanță și Clujul (4,46%).

La polul opus, Mehedințiul (0,71%) a părăsit poziția de „lanternă roșie”, rămasă pentru Covasna (0,7%), alte șapte județe situându-se sub pragul de 1% din PIB (atins, în premieră, de Teleorman): Tulcea (0,77%), Sălaj (0,84%), Vaslui (0,88%), Călărași (0,92%), Giurgiu (0,93%), Ialomița și Botoșani (0,97%). Interesant este că dintre cele 10 județe cu rezultatele cele mai slabe “doar” două sunt din Moldova, “lideră” fiind Muntenia, cu patru. Ardealul are două, Dobrogea și Oltenia – câte unul, iar Banatul – niciunul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 2 =