Cum se evită toxiinfecțiile alimentare în perioadele caniculare?

Pentru a preveni îmbolnăvirile pe fondul alterării produselor sau din alte cauze, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui sfătuiește populația să consume numai alimente procurate din spații autorizate și nu din „comerțul stradal”.

 În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în rândul populației, conducerea Direcția Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui recomandă ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente. În primul rând, cetățenii sunt sfătuiți să achiziționeze alimentele numai din spații sau unități înregistrate sanitar-veterinar (evitând “comerțul stradal”) deoarece le oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate de personal specializat și sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă. Trebuie să verifice cu atenție instrucțiunile de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informațiilor despre sortiment, componente, a modului de păstrare, preparare corectă și valabilitatea lor.

Specialiștii DSVSA Vaslui recomandă populației ca, în cel mai scurt timp după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se vor păstra astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle – la o temperatură între 0-4 grade Celsius și separat, în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată – la sub -12 grade Celsius.

„Recomandăm ambalarea separată a alimentelor care urmează a fi depozitate în frigider și menținerea în decursul perioadei de valabilitate la temperaturile indicate pe ambalaj, plus păstrarea alimentelor gătite în recipiente acoperite. De asemenea, nu trebuie să se recongeleze produsele care au fost decongelate, iar alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente, trebuie să fie îndepărtate. Cetățenii sunt sfătuiți de asemenea să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma”, anunță DSVSA Vaslui.

Și operatorii din industria alimentară trebuie să respecte câteva măsuri. În primul rând, trebuie să evite expunerea pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare. Sunt obligați să asigure condiții de igienă și temperatură la manipularea, depozitarea și transportul produselor de origine animală (în mod special a celor perisabile – carne preparată, carne tocată, pește, ouă, lapte și produse din lapte).

„Operatorii din industria alimentară trebuie să respecte: confiscarea, denaturarea și distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate în timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării; interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menținerea lanțului frigorific; interzicerea comercializării și punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar-veterinar”, menționează DSVSA Vaslui.

Reamintim că la DSVSA Vaslui funcționează un serviciu de permanență la care consumatorii pot sesiza nereguli în domeniul igienei și siguranței alimentelor: telefon 0235/421.121, fax 0235/421.278, e-mail office-vaslui@ansvsa.ro. Eventualele deficiențe pot fi sesizate și prin intermediul call-center-ului Autorității Naționale Sanitare Veterinare, consumatorii putând suna în mod gratuit la numărul 0800.826.787, apelabil din orice rețea de telefonie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × two =