Suntem tari la ce nu trebuie… Vasluiul, vicecampion național la pojar!

De la începutul anului, nu mai puțin de 211 cazuri de rujeolă (pojar) au fost diagnosticate de medicii din județ. În săptămâna 28 mai – 3 iunie, au fost luate în evidență 30 de cazuri, situând județul pe locul al doilea la nivel național, după Buzău, unde au fost raportate 40 de cazuri.

Potrivit medicilor specialiști, rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care se îmbolnăvesc, una necesită spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de pojar boala este mortală. Așa că medicii recomandă vaccinarea împotriva rujeolei, cu atât mai mult cu cât, de ceva vreme, România se confruntă cu o adevărată epidemie.

Conform unei situații date publicității de Centrul Național de Supraveghere a Bolilor Transmisibile (CNSBT), până pe 4 iunie, la nivel național fuseseră confirmate 13.762 de cazuri de rujeolă, dintre care 55 s-au soldat cu decese. Numai în săptămâna 28 mai – 3 iunie, au fost raportate 199 de cazuri noi, în 20 de județe și în București. Vasluiul nu putea lipsi din top, ba chiar se află pe locul al doilea, cu 30 de noi îmbolnăviri, după Buzău, unde au fost raportate 40 de cazuri. Urmează Bacău, cu 24 de cazuri, Vrancea – 16, Argeș – 13, București și Iași – câte 12, Galați, Brașov, Călărași, Neamț, Brăila, Ialomița, Satu Mare, Ilfov, Botoșani, Constanța, Dâmbovița, Suceava, Teleorman și Tulcea – câte zece.

În ceea ce privește județul nostru, în cursul anului trecut, au fost luate în evidență 336 de cazuri de rujeolă, dintre care 146 la persoane din mediul urban și 177 în mediul rural. S-a înregistrat și un deces. În 2018, din ianuarie și până pe 4 iunie, medicii din județ au diagnosticat alte 211 cazuri, 99 la persoane din urban și 112 în rural.

„Rujeola face parte din categoria bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, vaccinarea antirujeolică – cu vaccin combinat rujeolă-rubeolă-oreion (RRO) – fiind inclusă în Programul Național de Imunizări. Este o boală extrem de contagioasă, provocată de un virus transmis pe cale aerogenă. Cei mai receptivi față de această infecție sunt copiii de vârstă școlară și preșcolară. Boala se extinde cu ușurință în colectivitățile de copii (creșe, grădinițe și școli) și afectează, în special, copiii care nu au fost vaccinați”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × three =