În supermarketuri nu este deloc criză: Vasluienii cumpără tot mai multă mâncare și băutură!

Consumul local a crescut cu 25 la sută în primele patru luni ale anului, iar specialiștii pun creșterea pe seama faptului că salariile bugetarilor sunt ceva mai mari. Apetitul pentru consum se vede și în contul marilor magazine, pentru că vasluienii lasă tot mai mulți bani la casele de marcat.

Parcările marilor magazine din Vaslui sunt mai tot timpul pline, iar la casele de marcat oamenii stau la cozi minute în șir pentru a plăti. Chiar și așa, hipermarketurile Kaufland, Carrefour, Profi, Lidl și Penny caută noi metode de atragere a clienților.

Potrivit statisticilor, în primele patru luni din acest an, la nivelul județului Vaslui, consumul de alimente și băuturi a crescut cu peste 25% datorită în primul rând creșterii salariilor bugetarilor. O problemă este că majoritatea produselor din marile magazine nu sunt din producția internă. De altfel, chiar dacă legea supermarketurilor a fost votată de Parlament, fermierii nu pot asigura 51% din marfa vândută. Producția de legume și fructe acoperă cu greu consumul, însă doar în lunile calde. În plus, producția de carne scade de la an la an, iar importurile sunt tot mai mari.

„Deficitul acesta foarte mare vine și din lipsa de competitivitate a agricultorului și din lipsa de facilități fiscale. Din țări precum Turcia vin volume importante de legume proaspete, la niște prețuri care sunt sub prețul nostru de producție”, spun specialiștii.

Un kilogram de roșii adus din import costă, în primă fază, 2 lei, față de 3,5 lei cel produs de fermierii români. În plus, cum nu sunt asociați, fermierii autohtoni nu pot oferi constant cantitățile cerute de marile magazine, la prețuri rezonabile. Nu au nici depozite unde să țină marfa.

„Eu am încercat de câteva ori să fac niște contracte cu marile magazine, să le dau lor marfa, să nu mai am și alte griji. Problema a fost că de fiecare dată cereau grupuri de producători. La noi în zonă e greu cu așa ceva”, spune un fermier.

“Fermierilor le este foarte greu să lucreze cu supermarketurile pentru că nu reușesc să scoată o cantitate mare de legume pe piață, și asta pe tot parcursul anului. Legea le obligă să ia de la fermieri, dar cum să se ducă ei cu două-trei tone de roșii într-un supermarket?! Ar trebui să crească producția, dar pentru acest lucru au nevoie să se asocieze în cooperative. Doar dacă își vor uni forțele, vor putea onora contracte cu cantități mari de legume, de roșii, ardei, vinete etc. Trebuie să se organizeze. Dacă ar fi cel puțin șapte-opt fermieri asociați, ar reuși să facă față solicitărilor venite din partea reprezentanților centrelor comerciale”, explică reprezentanții Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 5 =