”Luna drepturilor copilului”

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, în calitate de promotor al bunăstării și respectării drepturilor copilului la nivel județean, și-a propus o serie de activități tematice menite să marcheze Ziua internațională a copilului (1 iunie), Ziua împotriva violenței asupra copilului în România (5 iunie) și Ziua mondială împotriva exploatării copiilor prin muncă (12 iunie).

„Sub egida «Luna drepturilor copilului», alături de Fundația World Vision România – Biroul zonal Iași-Vaslui, ne propunem să sporim gradul de conștientizare în rândul copiilor și, deopotrivă, al populației adulte aflate sau nu în relație de răspundere față de copii, iar împreună cu reprezentanții instituțiilor locale care interferează cu zona serviciilor sociale, să identificăm soluții de prevenire a actelor de agresiune, indiferent de modul în care se manifestă”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Cazuistica oficială relevă o creștere considerabilă a numărului de copii din segmentul de vârstă 5-12 ani care au căzut victime ale formelor de agresiune fizică și sexuală.

„În anul 2017, un număr de 433 de copii din județul Vaslui au fost victimele unui act de abuz, neglijare sau exploatare. 239 dintre aceștia au fost securizați în sistemul de protecție specială. În perioadă scursă din acest an, alți 153 de copii au fost separați de mediul familial din motive imputabile părinților”, a menționat Irina Cîmpeanu.

Campania ”Luna drepturilor copilului” vizează o serie de activități pentru un număr de 70 de copii școlari și preșcolari din comunele Solești și Ivănești, la care participă și educatorii/învățătorii acestora. Implicarea copiilor va fi recompensată simbolic printr-un pachet de produse alimentare oferite de Vascar SA și o jucărie din donația individuală a angajaților DGASPC Vaslui și ai Biroului Zonal Vaslui-Iași al Fundației World Vision.

În același registru, pe 5 iunie, reprezentanții Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 Bârlad, în colaborare cu Școala Gimnazială ”Episcop Iacov Antonovici”, Școala Gimnazială ”Iorgu Radu” și Școala Gimnazială ”Stroe S. Belloescu”, au marcat Ziua împotriva violenței asupra copilului în România printr-o activitate de informare cu privire la drepturile copilului, intitulată ”Copilăria nu trebuie să doară”.

Campania are ca final workshop-ul  ”Bune practici în instrumentarea locală a cazurilor de abuz și neglijare”, care va aduce la aceeași masă personal cu atribuții în domeniul asistenței sociale din cadrul a 15 primării (Negrești, Oșești, Lipovăț, Delești, Laza, Muntenii de Jos, Rebricea, Todirești, Dumești, Vulturești, Pungești, Ivănești, Poienești, Zăpodeni, Rafaila), în scopul expunerii unor experiențe de bună practică în gestionarea cazurilor la nivel comunitar.

„DGASPC Vaslui adresează mulțumiri Fundației World Vision România, companiei Vascar, copiilor și cadrelor didactice, reprezentanților autorităților locale și celorlalte instituții participante la întâlnirea tematică, precum și tuturor colegilor care s-au implicat în buna desfășurare a tuturor evenimentelor dedicate «Lunii drepturilor copilului»”, a încheiat Irina Cîmpeanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × five =