Seceta începe să-și facă de cap: 14 localități din județ au probleme cu apa!

“Volumele de apă existente la ora actuală în lacurile de acumulare asigură satisfacerea la nivelul cerințelor beneficiarilor. Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui a transmis comunicări către utilizatorii sistemelor centralizate de alimentare cu apă cu privire la monitorizarea fenomenului de secetă. Deocamdată, autoritățile administrației publice locale au luat măsuri de distribuire a apei potabile cu program doar în cazul irigațiilor”, declară Mircea Gologan, subprefectul județului Vaslui.

Sursele de alimentare cu apă potabilă ale municipiului Vaslui sunt aproape de capacitatea maximă de umplere. Asta chiar dacă, de peste două luni de zile, în zonă se manifestă o secetă pedologică severă, iar temperaturile din termometre s-au blocat în jurul nivelului de 30 de grade Celsius. Alte localități nu stau însă la fel de bine.

“Volumele de apă existente la ora actuală în lacurile de acumulare asigură satisfacerea la nivelul cerințelor beneficiarilor, nepunându-se problema introducerii restricțiilor în prelevarea apei. Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Vaslui a transmis comunicări către utilizatorii sistemelor centralizate de alimentare cu apă cu privire la monitorizarea fenomenului de secetă. Deocamdată, autoritățile administrației publice locale au luat măsuri de distribuire a apei potabile cu program doar în cazul irigațiilor”, a declarat Mircea Gologan, subprefectul județului Vaslui.

În prezent, acumularea de la Solești (sursa principală de apă pentru municipiul Vaslui) are 12 milioane de metri cubi de apă (aproape 100%), barajul de la Pușcași (sursa de rezervă a Vasluiului) – 3,3 milioane mc (cam 50%), acumularea Cuibul Vulturilor (municipiul Bârlad) – 2,3 milioane mc (60%), iar acumularea Căzănești (Negrești) – 2,3 milioane mc (70%).

“Au fost semnalate probleme privind alimentarea cu apă în 14 localități care dispun de sisteme centralizate de alimentare. În vederea asigurării continue a alimentării cu apă a populației, s-a impus program de funcționare la Oprișița (comuna Poienești) – 6-8 ore/zi, Lunca Banului, Oțetoaia, Focșa (comuna Luca Banului), Epureni – 10-15 ore/zi, Crâng (comuna Ciocani), Codăești, Șuletea, Zorleni și Popeni (comuna Zorleni) – 16-18 ore/zi, Pădureni și Tanacu. Primăriile comunale limitează furnizarea de apă potabilă din motive de consum excesiv de energie electrică și pentru eliminarea folosirii apei pentru irigarea culturilor de legume”, a menționat subprefectul județului Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + 18 =