Lansare de carte la Lipovăț: ”Dor de îngeri”

Dorin Pînzariu și-a lansat la Centrul Cultural ”Ștefan Ciobotărașu” Lipovăț volumul de poezii ”Dor de îngeri”, un omagiu dedicat eroilor din comună care s-au jertfit în prima conflagrație mondială.

Învățătorul Dorin Pînzariu a ținut să fie alături de localnicii din Lipovăț la lansarea volumului său de poezii ”Dor de îngeri”. A fost sprijinit de primarul Valerian Hriscu, care a marcat momentul în cadrul unui simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri. În prezența invitaților speciali – profesorii Dan Ravaru și Vasile Sprîncenatu, colonelul în rezervă Mihai Focșa – momentele de desfătare cultural-istorică au fost stropite cu vocea caldă a cantautorului Ion Chiriac.

Daniel Pânzariu

”Domnul Pînzariu dovedește din plin că are talent atunci când mânuiește versul clasic, dar și când recurge la procedeele moderne. Importantă în poezie este transmiterea fiorului prin intermediul imaginilor artistice, pe care le întâlnim din belșug în versurile sale. Titlul în sine este o metaforă, «Dorul de îngeri» fiind dorul pentru eroii patriei. Versurile dovedesc originalitate și generează impact emoțional asupra cititorului”, a declarat Dan Ravaru.

Autorul a răspuns la întrebarea ”Cine ne sunt îngerii?”, apreciind că are datoria morală de a se învăța pe sine, dar și pe copiii și elevii săi să prețuiască eroii, mai ales că a trecut exact un veac de la Marea Unire, perioadă în care românii au cam uitat ce înseamnă patria: ”Într-un veac în care goana existențială ne-a fugărit prin lume și ne-a risipit… trupește, căci sufletul românesc se întoarce mereu la rădăcini pentru că nu ne lasă rădăcinile gorunului lui Horea să putrezim, pentru că nu ne lasă rădăcinile stejarului din Borzești să putrezim, pentru că nu ne lasă sufletele eroilor să ne rătăcim prin întunericul istoriei”.

Vasile Sprîncenatu a descris contextul istoric favorabil Unirii, cum s-a realizat și modul în care s-a acționat pentru recunoașterea Unirii de către marile puteri, iar Mihai Focșa a punctat ideea de patriotism, care a dispărut din sufletele multor români.

”Indiferent de semnificația momentelor sărbătorite sau comemorate, la Lipovăț, întotdeauna pe primul loc a fost cinstirea eroilor neamului. Mă bucur că am avut parte de asemenea invitați, care ne-au oferit o serie de date istorice mai puțin cunoscute. Pentru noi, cei de azi, 2018 este în primul rând un an al recunoștinței față de cei care au luptat pentru ca România Mare să arate așa cum este astăzi. E important cum ne manifestăm noi această recunoștință”, a menționat primarul Valerian Hriscu.

Cantautorul Ion Chiriac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six − one =