Stimați funcționari publici: Depuneți-vă declarațiile de avere!

Mai sunt doar două zile până când parlamentarii, primarii, consilierii locali și județeni, funcționarii publici și celelalte categorii de persoane pe care Legea 176/2010 le obligă să-și depună declarațiile de avere și de interese o mai pot face. Ieri, pe site-ul Primăriei Bârlad erau publicate doar declarațiile a nouă funcționari și a unui singur consilier local. 

Au mai rămas doar două zile până la expirarea termenului de depunere a declarațiilor de avere și de interese pe 2017. Doar până mâine, inclusiv, persoanele prevăzute la art. 1, alin. (1), din Legea 176/2010, privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, o pot face fără a fi sancționați. La nivelul județului, este vorba despre zece parlamentari, 86 de primari, 87 de viceprimari, sute de consilieri locali și județeni, judecătorii, procurorii, funcționarii publici și șefii de compartimente, servicii și direcții din cadrul instituțiilor publice, directorii și inspectorii școlari, șefii de secție, directorii și managerii spitalelor publice, prefectul, subprefectul și personalul încadrat la cancelaria prefectului, membrii consiliilor de administrație, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum și persoanele care dețin funcții de conducere în cadrul regiilor autonome de interes local.

Am vrut să vedem cât de bine s-au conformat consilierii locali și funcționarii publici din cadrul Primăriei Bârlad. Deloc surprinzător (pentru că în fiecare an declarațiile au fost făcute publice cu întârzieri de câteva săptămâni), ieri erau afișate doar zece declarații de avere și de interese. Dintre cei 21 de consilieri locali, doar liberala Elena-Geanina Radu s-a achitat de obligație, iar în ceea ce-i privește pe funcționari, au fost publicate doar nouă declarații. Două dintre acestea aparțin managerului și directorului medical interimar ai Spitalului de Urgență „Elena Beldiman”, una e a noului director executiv al Poliției Locale, o alta a șefului Biroului Rutier din cadrul aceleiași instituții, iar cinci au fost depuse de angajați cu funcții mai mici din cadrul primăriei.

Legea 176/2010 prevede că aceia care nu-și îndeplinesc obligația până pe 15 iunie ori nu declară cuantumul veniturilor realizate sau fac trimitere la alte înscrisuri pot fi sancționați cu amenzi contravenționale între 50-2.000 de lei. În plus, Agenția Națională de Integritate poate declanșa din oficiu procedura de evaluare. Aceleași sancțiuni le riscă și persoanele din instituțiile publice responsabile cu implementarea prevederilor Legii 176/2010, dar și conducătorul entității respective, dacă acesta nu îndeplinește obligațiile prevăzute de normativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + seven =