Toți salariații din învățământ primesc vouchere de vacanță!

După câteva dispute între sindicate și guvern, Ministerul Educației Naționale a modificat regulamentul de acordare a voucherelor de vacanță pentru salariații din învățământ. Soluția agreată s-a dat după ce președinții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” au intervenit în favoarea cadrelor didactice.

Noile prevederi stabilesc că ”pentru perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018 se acordă vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 de lei/salariat, în limita sumelor prevăzute de buget cu această destinație, indiferent de durata contractului individual de muncă / raportului de serviciu și/sau timpului de muncă”.

Cei care au contractele individuale de muncă suspendate la data acordării voucherelor (aici fiind incluși și cei aflați în concediu de creștere a copilului, de exemplu) pot beneficia de tichete numai dacă, în termen de maximum 30 de zile, depun la instituția la care lucrează o cerere în acest sens, respectiv dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul unității.

Voucherele sunt impozitate

Voucherele de vacanță vor fi acordate de angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază. Trebuie spus faptul că aceste tichete pot fi refuzate de cadrele didactice printr-o cerere scrisă depusă la secretariat. Unii profesori au anunțat că vor renunța la ele, dat fiind faptul că nu pot pleca în concediu, iar voucherele sunt impozitate, impozitul reținându-se din salariu.

Dacă un cadru didactic a ieșit din sistem, dar a lucrat o perioadă în acest an școlar, va primi tichete, cu mențiunea că va trebui să vireze suma aferentă impozitului într-un cont special indicat de unitatea de învățământ. Mai puțin plăcut pentru unitățile de învățământ este faptul că trebuie să ia legătura cu toate persoanele cu care au avut raporturi de muncă în ultimul an școlar.

Reamintim că aceste tichete sunt valabile doar pe teritoriul României și doar pentru titular, nefiind transmisibile. Achiziționarea de servicii turistice se va face de la unitățile afiliate, conform unei liste pe care Ministerul Turismului a publicat-o pe site-ul propriu. Un alt aspect important este acela că voucherele vor putea fi folosite de mai multe ori. Concret, în cazul în care cineva alege să meargă într-o mini-vacanță de trei zile și cheltuiește 1.000 de lei, să spunem, diferența până la 1.450 de lei o va folosi la o dată ulterioară.

Tichetele de vacanță provoacă și nemulțumiri

Unii dintre bugetarii vasluieni – angajații primăriei, de exemplu – au primit deja tichete de vacanță, iar acest lucru se reflectă în activitatea agențiilor de turism. Multe dintre ele și-au crescut cifra de afaceri, cererea pentru bilete de odihnă în acest sejur fiind mai mare ca în anii trecuți. Se caută cu precădere litoralul, unde unele oferte nu mai sunt valabile, biletele epuizându-se cu o lună-două mai devreme decât în mod obișnuit. Fenomenul este privit ca un semnal pozitiv, estimându-se o creștere a consumului în general, cu efecte benefice pentru turismul românesc.

Există, însă, și situații mai delicate. Unii bugetari sunt nemulțumiți că tichetele de vacanță sunt impozabile (se reține zece la sută din valoarea lor, care e de 1.450 de lei), iar altora nu le convine faptul că nu se pot înstrăina și trebuie folosite exclusiv de titulari. Cei din urmă sunt, de regulă, persoane singure, care nu au alături de cine să călătorească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen − ten =