Vasluienii și băncile: Banii stau bine și acasă!

“35% dintre intervievați afirmă că preferă să-și țină economiile acasă pentru că nu au încredere în bănci, comparativ cu 25% care erau de acord cu această afirmație în 2008. Un procent de 35% dintre vasluienii de la oraș afirmă că folosesc băncile pentru că au încredere”, se arată într-un studiu.

O treime dintre vasluienii din mediul urban preferă să-și țină economiile acasă pentru că nu au încredere în bănci, în timp ce, acum zece ani, doar 25% aveau această percepție. Tot o treime susțin că își țin banii în bănci pentru că au încredere, procentul acestora fiind, însă, în scădere, de la 40% în 2008, reiese din Studiul Național de Audiență.

“35% dintre intervievați afirmă că preferă să-și țină economiile acasă pentru că nu au încredere în bănci, comparativ cu 25% care erau de acord cu această afirmație în 2008. Un procent de 35% dintre vasluienii de la oraș afirmă că folosesc băncile pentru că au încredere”, se arată în studiu.

Aproximativ 55% dintre vasluieni au astăzi încredere doar în băncile mari, față de 70% în anul 2008. În același timp, peste 70% dintre vasluieni consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienți. Potrivit studiului, 35% declară că apelează la împrumuturile de la bănci dacă nu reușesc să facă rost de bani și 25% afirmă că banca îi ajută în ceea ce vor să facă.

“Percepția vasluienilor a rămas constantă în ceea ce privește economisirea banilor: 60% cred că este important să economisești bani în fiecare lună, în timp ce doar 20% reușesc să facă acest lucru”, se mai arată în documentul citat.

La nivel de tendință de piață, numărul deținătorilor de credite pentru bunuri de consum și pentru cumpărarea de mașini a scăzut până la 10%. De asemenea, vasluienii rămân circumspecți în achiziționarea de noi credite. Intenția de achiziție pentru acest an este la o treime față de 2008, în special în cazul creditelor pentru achiziționarea unei mașini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale.

În plus, vasluienii au devenit atenți la comisioanele bancare. Comparativ cu 2008, când 5% dintre clienți urmăreau acest aspect, astăzi 15% dintre vasluieni îl consideră important.

Ca urmare, comisioanele reprezintă al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea băncii la care urmează să-și deschidă un depozit, primul fiind dobânda. 25% din populația județului nostru consideră acum că dobânzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante, comparativ cu 35% în 2008.

Participanții la studiu sunt locuitori din mediul urban cu vârsta între 14-64 de ani. Marja de eroare este de +/-1%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 3 =