Începe amenajarea Parcului „Mihai Eminescu”: Planurile Primăriei Bârlad

Cum nu a fost acceptată pentru finanțare cu bani de la Uniunea Europeană, investiția ce vizează „Înființarea Parcului «Mihai Eminescu»” în cartierul cu același nume va fi demarată în cursul acestui an, însă cu fonduri de la bugetul local. Lucrările presupun amenajarea unei suprafețe de circa 30.000 de metri pătrați cu oaze de verdeață, mobilier urban și zone de joacă și fitness, precum și cu toate utilitățile necesare.

După ce a fost asfaltat cu fonduri europene, alături de alte cinci cartiere din Bârlad incluse într-un proiect gigant aflat încă în desfășurare, cartierul de case Mihai Eminescu va beneficia de încă o investiție serioasă. Este vorba despre proiectul „Înființarea Parcului «Mihai Eminescu»” pe un teren abandonat din zona Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, la care autoritățile locale lucrează de vreo doi ani și pe care l-au depus spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban, revitalizarea orașelor, regenerarea și decontaminarea terenurilor industriale dezafectate, reducerea poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului, de către unitățile administrativ teritoriale din mediul urban”. Așa cum a fost concepută de municipalitate, valoarea estimativă a investiției se ridică la 3,7 milioane de lei, iar banii ar fi urmat să fie alocați prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Din păcate, cererea de finanțare nu a fost aprobată, așa că, pentru a nu-i lăsa pe locuitorii din cartierul Mihai Eminescu fără parc, edilii au continuat să lucreze la proiect, dar la un nivel ceva mai redus în privința costurilor, astfel încât să-l poată implementa cu bani de la bugetul local. În prezent, încă se fac calcule, însă, potrivit funcționarilor primăriei, este sigur că, în cursul anului 2018, lucrările vor fi demarate. În primă fază, se va lucra la partea de peisagistică cu angajați ai Serviciului de Gospodărie Comunală și Locativă, iar în faza a doua se va lucra la amenajarea aleilor, evident, după „trecerea” proiectului prin Consiliul Local Bârlad.

Așa cum a fost conceput inițial, proiectul presupunea lucrări de pregătire a terenului (defrișări, dezafectare stâlpi de gard vechi, înlăturare arbori uscați, modelare teren etc.), lucrări de arhitectură (construcții alei și platforme, locuri de joacă/fitness, amfiteatru în aer liber de mici dimensiuni, dotări cu mobilier urban, împrejmuire, grupuri sanitare etc.), lucrări de spații verzi (plantări de arbori, arbuști, plante floricole perene, gazonări etc.) și de instalații (apă-canal, electricitate pentru iluminatul din incintă, apă pentru udare, pentru băut și pentru grupurile sanitare etc.).

Parcul „Mihai Eminescu” va avea o suprafață de aproape 30.000 de metri pătrați și, odată terminat, va fi organizat pe mai multe zone, conectate prin intermediul aleilor pietonale: zona intrării principale, zona amfiteatru în aer liber pentru copii (pentru serbări și spectacole școlare), zona teren joacă pentru copii (inclusiv cei cu dizabilități), zona activități sport/fitness pentru adulți (inclusiv cei cu dizabilități), zona grupurilor sanitare (racordate la canalizarea stradală), zona colectare selectivă deșeuri (pubele standard) și zona rustică cu alpinariu (mini grădină botanică). Aleile pietonale vor fi construite din dale ceramice rezistente la îngheț.

De asemenea, proiectul inițial presupunea dotarea cu 50 de bănci, 25 coșuri de gunoi, șase pubele pentru colectarea selectivă, două cișmele, trei suporturi pentru biciclete, două mese pentru șah, complex de joacă și cățărătoare pentru copii, echipamente pentru fitness, 47 de stâlpi de iluminat etc. Pentru că edilii nu se pot baza pe fonduri europene, ci pe bani de la bugetul local, adică pe sume evident mai mici, este posibil ca o parte dintre lucrările prevăzute în proiectul inițial să fie eliminate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + seven =