”Regele” bate în retragere

Constantin Grosu

După aproape o jumătate de veac, învățătorul și șahistul Constantin Grosu renunță la catedră. Îi dorim pensie lungă și ușoară!

Constantin Grosu încheie un nou capitol al vieții. Dascălul vasluian își ia adio de la colegi și de la zecile de promoții șlefuite în cei 46 de ani de catedră, pășind cu regrete, dar și cu satisfacția că a reușit multe lucruri bune, către o nouă etapă, cea a pensiei.

”Vine o vreme când nu te mai lași amăgit de tinerețe și înțelegi că nimic nu e veșnic. Amintirile nu trebuie să fie o povară, trebuie să-ți dea senzația timpului pe care nu l-ai pierdut. Și chiar dacă vremea trece, faptele rămân mereu în inimile celor din jur. «Am gustat» cu fiecare generație «un pic» din bucuria succesului și astfel am putut merge mai departe. N-am dorit să fiu niciodată primul, ci doar să am un loc onorabil printre colegi. Multe generații mi-au fost alături, lăsându-le de fiecare dată o parte din sufletul meu. Bucuria succesului mi-a încununat munca”, a spus Constantin Grosu.

Activitatea de dascăl coincide cu cea de șahist, fiind atras de sportul minții încă din fragedă copilărie, chiar dacă, după cum mărturisește, la început nu pricepea nimic din ”bucata de carton plină de pătrățele“: ”Aveam vreo zece ani când am fost inițiat în tainele șahului de unchiul meu, nea Ion. El avea o bucată de carton pe care erau desenate figurinele de șah, iar mai târziu acest joc a stârnit mici rivalități între mine și verișorii mei, cu care eram într-o competiție continuă“.

Până acum a fost instructor pentru nenumărați șahiști: ”Am început cu patru elevi, în 1996, la Palatul Copiilor, iar de atunci peste 1.000 de mici șahiști au trecut prin mâna mea, alături de care am obținut sute de premii și diplome la concursurile desfășurate în plan local, regional, național și chiar internațional“.

Constantin Grosu are satisfacția că a reușit să introducă șahul în programa școlară, iar pentru a veni în ajutorul elevilor, a publicat mai multe cărți de specialitate. Din anul 2006, este președinte al Asociației Județene de Șah Vaslui. În 2010 a fost ales membru al Comisiei “Șah în școală pentru copii, juniori și tineret” și, în același timp, președinte al Comisiei Asociațiilor Județene și a Municipiului București în cadrul Colegiilor și Comisiilor Federației Române de șah.

Copilul său de suflet rămâne CS ”Sergentul” Vaslui, pe care îl păstorește din 2007. La Școala ”Vasile Alecsandri“ Vaslui, Constantin Grosu a reușit să creeze un centru național de dezbatere privind șahul în învățământul primar.

”Nu vreau să par nici ipocrit și nici modest, însă nu sunt un maestru al șahului. Mă consider un șahist de prima mână, însă nu pot spune că sunt unul dintre cei mai buni. Tot ce-mi doresc este să-i învăț pe elevi atât cât știu eu”, a încheiat Constantin Grosu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × three =