Anthony Robbins: Putere nemărginită (XI): Convingerile-cheie

Întâmplări, extraordinare sau banale, pot ajuta la formarea convingerilor. În viața fiecăruia există întâmplări pe care nu le poate uita niciodată. Unde vă aflați în ziua în care a fost ucis John F. Kennedy? Dacă sunteți suficient de vârstnic încât să vă amintiți, sunt sigur că știți. Pentru mulți oameni, a fost o zi care le-a schimbat pentru totdeauna viziunea asupra lumii. Tot astfel, cei mai mulți dintre noi am trăit experiențe pe care nu le vom uita niciodată, momente care ne-au lăsat o impresie atât de puternică, încât ni s-au întipărit în minte pentru totdeauna. Acesta este tipul de experiențe care formează convingeri ce ne pot schimba viața.

Când aveam 13 ani, mă întrebam ce aveam să fiu în viața mea și m-am hotărât să devin cronicar sportiv. Am citit într-o zi într-un ziar că Howard Cosell urma să dea autografe pe noua lui carte la o librărie din apropiere. M-am gândit că dacă voiam să mă fac cronicar sportiv, trebuia să încep prin a lua interviuri unor profesioniști. De ce să nu încep cu o somitate în materie? Am plecat de la școală, am împrumutat un reportofon, iar mama m-a dus cu mașina la librăria cu pricina. Când am ajuns acolo, Cosell tocmai se ridica să plece. Am intrat în panică. Mai era și înconjurat de reporteri care se luptau să obțină niște comentarii. M-am strecurat și eu pe sub brațele mai multor reporteri și m-am apropiat. Vorbind cu viteza fulgerului, i-am spus ce aveam de gând să fac și l-am rugat să-mi acorde un scurt interviu pe care să-l înregistrez. Înconjurat de zeci de reporteri care îl asaltau, Howard Cosell mi-a acordat un interviu în exclusivitate. Acea experiență mi-a schimbat convingerea despre ceea ce era posibil, cine este abordabil în viață, precum și care este răsplata celui care cere ceea ce vrea. Datorită încurajării lui Cosell, am continuat să scriu cronici pentru un ziar și mi-am făcut o carieră în presă.

O a treia cale de a cultiva convingerea este prin intermediul cunoașterii. O experiență directă constituie o formă de cunoaștere. O alta se câștigă citind, văzând filme și percepând lumea așa cum este înfățișată de alții. Cunoașterea este una dintre căile prin care ne putem descătușa din opreliștile mediului. Oricât de potrivnică este lumea în care trăiești, poți citi despre realizările altora, îți poți crea convingeri care îți vor da posibilitatea să reușești. Dr. Robert Curvin, un politolog de culoare, scria în The New York Times cum exemplul lui Jackie Robinson, primul jucător de culoare în marile ligi, îi schimbase viața atunci când era tânăr. „Mă simțeam mai valoros prin atașamentul meu față de el, exemplul lui îmi înălța speranțele”.

O a patra cale de a obține rezultate se creează prin rezultatele deja obținute. Cea mai sigură cale de a crea convingerea că poți face ceva este s-o faci o dată. Dacă ai reușit, e mult mai ușor să-ți formezi convingerea că vei reuși din nou. A trebuit să scriu prima variantă a acestei cărți în mai puțin de o lună ca să nu depășesc termenul de predare. Nu eram sigur dacă pot s-o fac. Când a trebuit să scriu un capitol într-o singură zi, am constatat că puteam și, o dată ce reușisem cu unul, am știut că pot s-o fac din nou. Am fost capabil să-mi formez convingerea care mi-a permis să termin cartea la timp.

Ziariștii învață același lucru despre cum să scrii la termen. Puține lucruri în viață sunt atât de descurajatoare ca acela de a trebui să dai gata o întreagă poveste într-o oră sau chiar mai puțin, sub tensiunea termenului. Majoritatea ziariștilor începători sunt îngroziți de asta mai mult decât de oricare alt aspect al muncii lor. Ceea ce află este că dacă reușesc o dată sau de două ori, vor reuși și pe viitor. Nu devin mai pricepuți sau mai rapizi pe măsură ce înaintează în vârstă, dar odată încurajați de convingerea că pot da gata o poveste indiferent cât timp au la dispoziție, constată că o pot face întotdeauna. Același lucru este valabil și pentru actori, oameni de afaceri sau din orice domeniu. A crede că poți face un anume lucru devine o profeție de auto-împlinire.

A cincea cale de a stabili convingeri este prin crearea în propria minte a experienței pe care ți-o dorești în viitor ca și când s-ar petrece acum. Așa cum experiențe trecute îți pot schimba reprezentările interioare și astfel ceea ce crezi devine posibil, tot astfel poate experiența ta închipuită despre felul cum vrei să stea lucrurile în viitor. Am numit acest lucru a trăi rezultatele înainte ca ele să se întâmple. Atunci când rezultatele pe care le vezi în jur nu te sprijină pentru a fi într-o stare puternică și eficientă, poți pur și simplu să-ți creezi o lume așa cum ți-o dorești și să pășești în acea experiență, schimbându-ți astfel stările, convingerile și acțiunile. Dacă ai fi agent de vânzări, ce ai considera că este mai ușor: să câștigi 10.000 de dolari sau 100.000 de dolari? Răspunsul corect este 100.000 de dolari și îți spun imediat de ce. Dacă țelul tău este să câștigi 10.000 de dolari, ceea ce te străduiești să faci de fapt este să câștigi suficient ca să-ți plătești facturile. Dacă acesta este țelul tău, dacă asta îți reprezinți tu în legătură cu faptul că muncești din greu, crezi că vei avea o stare productivă, dătătoare de puteri, plină de entuziasm în timp ce muncești? Simți că tresalți de entuziasm gândindu-te: ah, trebuie să muncesc din greu ca să-mi pot achita niște prăpădite de facturi? Nu știu cum gândești tu, dar mie un asemenea gând nu-mi dă aripi.

Dar vânzările sunt vânzări. Trebuie să dai aceleași telefoane, să te întâlnești cu aceiași oameni, să livrezi aceleași produse, indiferent ce speri să realizezi. Este așadar mult mai pasionant, mult mai ademenitor, să te lansezi în luptă pentru 100.000 de dolari decât pentru 10.000 și este mult mai probabil ca acea stare de entuziasm să te îndemne la acțiuni hotărâte care să-ți declanșeze un potențial mai ridicat decât dacă doar speri să-ți duci zilele.

Evident că banii nu sunt singurul mod prin care să te motivezi. Oricare ar fi țelul pe care ți-l stabilești, dacă îți creezi în minte o imagine limpede a rezultatului pe care vrei să-l obții și ți-o reprezinți ca și când deja ai realizat-o, atunci vei intra în tipul de stare care te va sprijini să obții rezultatele pe care le dorești.

Mobilizarea

Toate aceste lucruri sunt căi de mobilizare a convingerii. Cei mai mulți dintre noi ne formăm convingerile la întâmplare. Ne impregnăm de lucrurile care ne înconjoară – fie ele bune sau rele, dar una dintre ideile cheie ale acestei cărți este că nu sunteți doar o frunză în vânt. Vă puteți controla convingerile, vă puteți controla felul în care luați model de la alții. Puteți să vă dirijați viața în mod conștient, vă puteți schimba. Dacă în această carte există vreun cuvânt-cheie, acela este schimbarea. Dați-mi voie să vă pun întrebarea cea mai elementară cu putință. Care sunt convingerile pe care le aveți legate de cine sunteți și de ce sunteți în stare? Vă rog să vă luați un răgaz și să scrieți pe scurt cinci convingeri-cheie care au fost niște opreliști pentru voi în trecut. Faceți o listă cu cel puțin cinci convingeri pozitive care pot acum să vă servească drept sprijin în realizarea țelurilor voastre cele mai înalte.

Una dintre premisele pe care le deținem este că fiecare afirmație pe care o faceți este datată și este legată de momentul la care a fost făcută. Nu afirmă un adevăr universal valabil, este valabilă doar pentru o anumită persoană la un anumit moment, este supusă schimbării. Dacă dețineți sisteme de convingeri negative, ar trebui să știți deja ce fel de efecte dăunătoare au. Esențial este să vă dați seama că aceste sisteme nu sunt mai greu de schimbat ca lungimea părului, afecțiunea voastră față de un anumit fel de muzică, calitatea relațiilor voastre cu o anumită persoană. Dacă aveți o Honda și considerați că ați fi mai fericiți dacă ați avea un Chrysler, un Cadillac sau un Mercedes, stă în puterea voastră să produceți schimbarea.

Reprezentările voastre interioare și convingerile voastre funcționează aproape în același mod. Dacă nu vă plac, le puteți schimba. Avem convingeri fundamentale care sunt atât de importante pentru noi, încât am putea băga mâna în foc pentru ele. Sunt cele de felul ideilor legate de patriotism, familie și dragoste, dar viața noastră este guvernată în mare măsură de convingeri privitoare la posibilitate, succes sau fericire, pe care le-am acumulat fără să ne dăm seama de-a lungul anilor. Secretul este să luați la rând acele convingeri și să vă asigurați că lucrează în folosul vostru, că sunt eficiente și dătătoare de putere.

Am vorbit despre importanța copierii modelului. Copierea desăvârșirii începe cu copierea credinței. Este nevoie de timp pentru a imita anumite lucruri, dar odată ce puteți citi, gândi și auzi, puteți copia convingerile celor mai realizați oameni de pe planeta noastră. Când a pornit în viață, J. Paul Getty s-a hotărât să afle care sunt convingerile celor mai realizați oameni, apoi s-a apucat să le imite. Puteți copia în mod conștient convingerile lui și ale celor mai mulți lideri citindu-le autobiografiile. Bibliotecile noastre gem de cărți cu răspunsuri la întrebări despre cum să puteți obține aproape orice rezultat vreți.

De unde vin convingerile voastre personale? Vin de la omul de rând de pe stradă, de la emisiunile radio sau TV sau de la cei care vorbesc cel mai mult și cel mai tare? Dacă vreți să reușiți, ar fi înțelept să vă alegeți cu grijă convingerile și nu să fluturați de colo-colo și să culegeți ce vă pică. Important de știut este că potențialele pe care le descătușăm și rezultatele pe care le obținem fac parte toate dintr-un proces dinamic care începe cu convingerea.

Să zicem că o persoană are convingerea că nu este în stare să facă un lucru anume. Să zicem că și-a spus că este un student slab. Dacă se așteaptă să eșueze, cât din potențialul său va putea să pună în funcțiune? Nu prea mult. Și-a spus deja că nu știe. I-a semnalizat deja creierului său să se aștepte la eșec. Pentru că a început cu toate acele așteptări, ce fel de acțiuni va întreprinde oare? Vor fi acestea încrezătoare, pline de energie, coerente și optimiste? Îi vor reflecta adevăratul potențial? Puțin probabil. Dacă tot ești convins că nu vei reuși, la ce bun să-ți mai dai toată osteneala?

Ai început așadar cu un sistem de convingeri care pune accentul pe ceea ce nu poți face, un sistem care îi semnalează ulterior sistemului tău nervos să răspundă într-un anume fel. Ai pus astfel în mișcare o parte redusă din potențialul tău. Ai întreprins niște acțiuni cu inima îndoită, doar de probă. Ce fel de rezultate se pot obține astfel? Sunt șanse să fie destul de jalnice. Ce efect vor avea aceste rezultate jalnice asupra convingerilor tale legate de eventuale încercări ulterioare? Sunt șanse ca ele să fortifice convingerile negative cu care a pornit tot acest lanț. Dacă aceasta este o formulă de succes, atunci jucătorii de la L.A. Raiders sunt un grup de balerine.

Avem de a face aici cu o spirală descendentă. Eșecul generează eșec. Oamenii care sunt nefericiți și care duc „o viață ratată” nu au obținut de cele mai multe ori rezultatele pe care le-au așteptat atâta timp și nu mai cred deloc că le mai pot obține. Fac puțin sau nu fac nimic ca să-și descătușeze potențialul și încep să încerce să afle cum să facă să-și ducă viața fără să se obosească prea mult. Ce rezultate obțin ei în urma unor astfel de acțiuni? Sigur că rezultatele sunt jalnice și le strivesc convingerile și mai mult, dacă așa ceva e cu putință.

Haideți să privim lucrurile dintr-o altă direcție. Să zicem că începeți prin a avea mari speranțe. Mai mult decât speranțe – credeți cu toată ființa voastră că veți reuși. Începând cu această comunicare limpede, directă, a ceea ce știți că este adevărat, cât din potențialul vostru veți folosi? Probabil că o mare parte. Ce fel de acțiuni veți întreprinde de data aceasta? Veți tărăgăna totul și veți ținti la întâmplare? Sigur că nu! Sunteți entuziast, plin de energie, aveți mari speranțe de reușită, veți folosi artileria grea. Dacă depuneți acest tip de efort, ce roade va da el? Sunt șanse ca ele să fie foarte bogate. Ce efect are aceasta asupra credinței că veți mai obține asemenea rezultate și pe viitor? Acesta este opusul cercului vicios. În acest caz, succesul își trage seva din succes și generează și mai mult succes, și fiecare succes creează mai multă convingere și impulsul de a reuși la nivel tot mai înalt. (va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × five =