Grădinițele, deschise și în vacanță: Unde-și duc părinții vasluieni copiii?

La nivelul ISJ Vaslui, s-a realizat deja planificarea activității grădinițelor cu program prelungit pe perioada vacanței de vară. În municipiul Vaslui, atât în luna iulie, cât și în august, vor fi funcționale câte șase grădinițe, prin rotație, la Bârlad – câte trei, iar la Huși – câte două.

Angajații din sistemul de învățământ beneficiază și ei, ca tot omul muncitor, de niște zile libere declarate de guvern, la care se adaugă, evident, cele din vacanțe (vreo trei luni, cumulate). Asta înseamnă că, în acele perioade, creșele, grădinițele și școlile de stat sunt închise. Cu o mică excepție: pe perioada vacanței de vară, câteva grădinițe din Vaslui rămân deschise, prin rotație.

Pentru copiii de creșă și de școală, până acum, statul român nu a fost capabil să elaboreze măsuri care să-i aibă și pe ei în vedere. Acești copii rămân, cumva, ai nimănui și depind de inspirația părinților de a găsi o soluție pentru a nu-i lăsa pe stradă. Problema este că mulți lucrează în perioadele în care unitățile educative își închid porțile. Unii (din ce în ce mai puțini) apelează la bunicii copiilor, alții își iau odraslele cu ei la serviciu, alții apelează la cunoștințe, iar alții pur și simplu îi încuie în casă…

Programul de vară al grădinițelor

Din fericire, conform regulamentului de organizare și funcționare al învățământului preșcolar, grădinițele cu program prelungit funcționează continuu, asigurând protecția socială a copiilor. Pot fi închise doar temporar, cu acordul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) și cu înștiințarea părinților, dar nu mai mult de 60 de zile pe an. Această perioadă este destinată curățeniei, lucrărilor de reparații și dezinsecției. Atunci când una dintre grădinițe urmează să se închidă, inspectoratul și conducerea unității trebuie să ia măsuri de asigurare a protecției copiilor, contactând alte unități preșcolare apropiate pentru preluarea lor.

La nivelul ISJ Vaslui, s-a realizat deja planificarea activității grădinițelor cu program prelungit pe perioada vacanței de vară. În municipiul Vaslui, atât în luna iulie, cât și în august, vor fi funcționale câte șase grădinițe, prin rotație, la Bârlad – câte trei, iar la Huși – câte două.

“Atrag atenția directorilor de grădinițe să țină cont de program pentru a evita neplăcerile. Stabilirea concediilor cadrelor didactice pe perioada de vacanță se va face în cadrul unității cu personalitate juridică, în conformitate cu Codul Muncii, astfel încât educatoarele din grădinițele cu program normal își vor desfășura activitatea în grădinițele cu program prelungit – fiecare structură la unitatea cu personalitate juridică la care este arondată”, ne-a declarat Zoe Popescu, inspector pentru învățământul preșcolar în cadrul ISJ Vaslui.

La Vaslui, în perioada 1-31 iulie, vor fi deschise grădinițele cu program prelungit nr. 3, 5, 8, 18 și 21. În august, copiii sunt așteptați la grădinițele nr. 6, 9, 15, 17 și 19.

La Bârlad, în perioada 1-31 iulie, vor funcționa grădinițele 4, 8 și 9, iar între 1-31 august, grădinițele 2, 5 și Grădinița Liceului Pedagogic “Ioan Popescu”.

La Huși, vor avea porțile deschise, între 1-31 iulie, grădinițele 1 și 12, iar în luna august, preșcolarii vor putea fi duși la grădinițele 10 și 13.

Primirea preșcolarilor la grădiniță în perioada vacanței este obligatorie, indiferent de numărul celor care solicită acest lucru. Conducerea fiecărei grădinițe va asigura personalul didactic, nedidactic și didactic auxiliar necesar pentru buna desfășurare a activității, iar informarea părinților asupra programului de funcționare pe perioada vacanței de vară a unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit se va face în cadrul ședințelor cu părinții și prin afișarea la sediul unității.

Părinții care solicită serviciile grădinițelor în timpul vacanței de vară trebuie să depună o cerere la secretariat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 15 =