“Maladiile” informatice blochează activitatea cabinetelor și pun pacienții pe drumuri: Medicii s-au săturat să fie conțopiști!

“De multe ori, serviciile medicale contractate (rețete și trimiteri – n.r.) nu sunt validate pentru că validarea se face după un filtru de maximum 72 de ore, termen care, din cauza întreruperilor în sistem, este depășit. La eventualele controale, serviciile contractate care nu sunt validate se pot imputa medicilor”, spun medicii vasluieni.

Blocajele Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu mai sunt o noutate pentru cei din breasla halatelor albe. Pentru medicii de familie, medicii specialiști și, evident, pacienți, disfuncționalitățile platformei s-au transformat într-un adevărat calvar. Mai grav este că, în ultima perioadă, “bolile” SIUI se țin lanț, ceea ce a dus la blocarea activității multor cabinete și la purtarea pacienților pe drumuri pentru reprogramări. În plus, pentru că la nivel central nu s-a luat nicio măsură în ceea ce privește asigurarea serviciilor de mentenanță pentru funcționarea la parametri normali a platformei informatice, medicii se tem că, din cauză că serviciile introduse în sistem nu au fost validate, tot ei vor fi buni de plată.

Reprezentanții medicilor vasluieni spun că nu mai fac față blocajelor apărute în SIUI: “De multe ori, serviciile medicale contractate (rețete și trimiteri – n.r.) nu sunt validate pentru că validarea se face după un filtru de maximum 72 de ore, termen care, din cauza întreruperilor în sistem, este depășit. La eventualele controale, serviciile contractate care nu sunt validate se pot imputa medicilor”.

Totodată, din cauza faptului că nu este asigurată mentenanța platformei informatice, au rămas nerezolvate și unele chestiuni tehnice, vizibile mai ales în cazul semnăturii electronice a medicilor: “Probleme mari au, mai nou, medicii care recent și-au schimbat semnătura electronică și care nu mai pot accesa sistemul informatic”.

Situația este cunoscută la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vaslui, însă mingea, adică soluția, este la București, la CNAS. Pe de altă parte, având în vedere faptul că blocajul informatic nu este de ieri, de azi, medicii sunt de părere că ar trebui să se renunțe și filtrul celor 72 de ore care a fost instituit pentru validarea serviciilor contractate.

“Dacă blocajul platfomei informatice continuă, noi ce să facem, să închidem cabinetele? Ca să fim siguri de validarea serviciilor medicale, am stat noaptea, am venit sâmbete și duminici la rând. Toți medicii se confruntă cu aceste probleme. Este o nebunie de care, parcă, nimănui nu-i pasă”, au mai spus reprezentanții medicilor vasluieni.

De asemenea, deși s-au primit promisiuni de la București, nu s-a făcut nimic în ceea ce privește comunicarea între instituții în privința datelor despre pacienți, iar legislația nu este bine pusă la punct, ceea ce transformă medicii într-un soi de funcționari de ghișeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty + 1 =