Start proiectului cultural “100 de ani de Unire, 100 de ani de folclor muzical”: “Trandafir de la Moldova” și Marea Unire

Valerică Petraru și primarul Ioan Ciupilan

“Nu pot decât să vă felicit pentru activitatea pe care o desfășurați și în care încercați să țineți vii tradițiile populare. Nu este deloc ușor să ții o grupă de copii lângă tine ani la rând, să-i formezi, să-i educi și, în același timp, să reamintești tuturor celor care se uită la activitatea voastră că așa am fost noi, românii, din toate timpurile. Primăria va încerca să fie un partener al dumneavoastră în aceste patru spectacole. Vă asigur că veți avea tot sprijinul meu!”, a declarat primarul Ioan Ciupilan.

La Sala Mare a Primăriei Huși, a avut loc lansarea proiectului cultural “100 de ani de Unire, 100 de ani de folclor muzical” a Asociației Culturale “Trandafir de la Moldova”.

“Proiectul vizează celebrarea Centenarului Marii Uniri prin organizarea a patru manifestări culturale – spectacole gratuite pentru cetățenii din Huși, Rîșești, Pogonești și Vaslui”, a declarat Valerică Petraru, manager de proiect.

Grupurile-țintă sunt reprezentate de zece tineri soliști de muzică populară, doi rapsozi populari din județ, 11 instrumentiști, un dirijor (orchestrator și aranjor muzical), șase membri ai grupului etno-folcloric “Haiducii” din Costești, Republica Moldova, 25 de membri ai grupului folcloric „Răzeșii” din Pogonești și 70 de dansatori ai Ansamblului „Trandafir de la Moldova” Huși, care vor aduce în atenția publicului cântecele vechi și cântecele de cătănie – mărturii folclorice ale Primului Război Mondial, culese din județul Vaslui în anii ’70.

“La baza realizării programului acestor spectacole, care se vor desfășura în lunile septembrie-octombrie, va sta o selecție riguroasă a materialului folcloric, dar și o muncă de pregătire, și anume punerea pe note a materialului folcloric și pregătirea soliștilor în vederea performării”, a mai spus Valerică Petraru.

Durata proiectului, care este cofinanțat de Consiliul Județean Vaslui, este de șase luni.

Prezent la conferință, primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan, i-a asigurat pe membrii Asociației “Trandafir de la Moldova” de sprijinul său: “Nu pot decât să vă felicit pentru activitatea pe care o desfășurați și în care încercați să țineți vii tradițiile populare. Nu este deloc ușor să ții o grupă de copii lângă tine ani la rând, să-i formezi, să-i educi și, în același timp, să reamintești tuturor celor care se uită la activitatea voastră că așa am fost noi, românii, din toate timpurile. Primăria va încerca să fie un partener al dumneavoastră în aceste patru spectacole. Vă asigur că veți avea tot sprijinul meu!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 5 =