Anthony Robbins: Putere nemărginită (XII): Cele șapte convingeri ale succesului

Oare dau rateuri și cei foarte înzestrați? Sigur că da. Oare convingerile pozitive sunt o garanție permanentă pentru obținerea de rezultate? Sigur că nu. Dacă vă spune cineva că posedă o formulă magică care să garanteze un succes perpetuu și fără echivoc, cel mai bine ar fi să vă păziți portofelul și s-o luați în celălalt sens. Istoria a dovedit însă în nenumărate rânduri că dacă oamenii își păstrează sistemele de convingeri care îi propulsează, vor acționa întotdeauna și vor găsi resursele ca să reușească mereu. Abraham Lincoln a pierdut alegeri importante, dar a continuat să creadă în capacitatea sa de a reuși pe termen lung. El a lăsat succesul să-i dea aripi și a refuzat să se lase strivit de eșec. Sistemul său de convingeri era îndreptat către desăvârșire și până la urmă a atins-o. Când s-a întâmplat acest lucru, el a schimbat istoria țării sale.

Uneori, nu este neapărat nevoie să ai o convingere sau o atitudine nemaipomenită față de ceva anume ca să reușești. Uneori, oamenii obțin rezultate remarcabile pur și simplu pentru că nu știu că un anumit lucru este greu sau imposibil. Uneori, este suficient doar să nu ai o convingere limitativă. Circulă o poveste despre un tânăr care a adormit la ora de matematică. S-a trezit când suna de ieșire, a privit tabla pe care erau scrise două probleme și le-a copiat. S-a dus acasă și a lucrat toată ziua și noaptea următoare. N-a rezolvat-o pe niciuna, dar a tot încercat. În cele din urmă, a găsit răspunsul la una dintre probleme și l-a prezentat la școală. Profesorul a fost pur și simplu uluit. Problema pe care o rezolvase era considerată ca fiind fără soluție. Dacă elevul ar fi știut acest lucru, probabil că nu ar fi rezolvat-o, dar de vreme ce nu și-a spus că nu se poate – ci, de fapt, dimpotrivă, a crezut că trebuia s-o rezolve – a fost astfel capabil să găsească o cale.

O altă cale de schimbare a convingerii este să ai o experiență care s-o infirme. Este un alt motiv pentru care practicăm mersul pe cărbuni încinși. Nu mă interesează dacă oamenii pot păși pe cărbuni încinși, ci dacă pot face ceva ce ei credeau că e imposibil. Dacă puteți face un singur lucru pe care îl credeați absolut imposibil, aceasta vă va determina să vă revizuiți convingerile.

Viața este mai subtilă și mai complexă decât ne place unora dintre noi să credem. Așa că, dacă n-ați făcut-o încă, revizuiți-vă convingerile și hotărâți pe care le puteți schimba acum și cu ce le veți înlocui. Dacă ai convingeri sau reprezentări interioare pozitive, este pentru că tu le-ai creat. Dacă sunt negative, tot tu le-ai creat. Există un număr nesfârșit de convingeri care generează desăvârșire, dar eu am ales șapte dintre ele care mi s-au părut în mod special importante.

Lumea în care trăim este lumea în care ne alegem să trăim, fie că o facem conștient ori inconștient. Dacă alegem bucuria, asta căpătăm. Dacă alegem nefericirea, și pe-asta o căpătăm. Convingerea este fundamentul desăvârșirii. Convingerile noastre sunt abordări organizatorice, constante și specifice ale percepției noastre. Sunt opțiunile fundamentale pe care le facem în legătură cu modul în care ne percepem viața și, în consecință, ale felului în care trăim. Ele depind de felul în care ne deschidem sau nu mintea. Așadar, primul pas către desăvârșire este găsirea convingerilor care să ne ghideze către rezultatele pe care le dorim.

Drumul către succes constă în a ști încotro te îndrepți, a trece la fapte, a ști ce rezultate obții și a avea flexibilitatea de a te schimba, până ajungi la reușită. Același lucru este valabil și pentru convingeri. Trebuie să găsești convingerile care să-ți susțină țelul, care să te ducă acolo unde vrei să ajungi. Dacă nu sunt bune pentru așa ceva, trebuie să renunți la ele și să încerci altele noi.

Oamenii sunt uneori dezarmați atunci când le vorbesc despre „minciunile” succesului. Cine vrea să trăiască în minciună? Dar ceea ce vreau eu să spun este că nu știm cum este lumea cu adevărat. Nu știm dacă linia este concavă sau convexă. Nu știm dacă avem convingeri adevărate sau false. Ceea ce putem ști este dacă ele funcționează, dacă ne sprijină, dacă ne fac viața mai bogată, dacă ne fac mai buni, dacă ne ajută pe noi și pe alții.

Cuvântul „minciuni” este folosit aici pentru a ne aminti mereu că nu știm cu siguranță cum stau exact lucrurile. Odată ce știm că linia este concavă, de exemplu, nu mai avem libertatea s-o considerăm ca fiind convexă. Cuvântul „minciună” nu te face „viclean sau necinstit”, este mai degrabă un mod util de a ne reaminti că, indiferent cât de încrezători am fi în legătură cu un concept, ar trebui să rămânem deschiși și spre alte posibilități și spre a învăța continuu.

Vă sugerez să luați în considerare aceste șapte convingeri și să hotărâți dacă vă sunt de folos. Eu le-am întâlnit nu o dată la oameni realizați, după care am luat model. Pentru a modela desăvârșirea, trebuie să începem cu sistemele de convingeri pentru desăvârșire. Am constatat că aceste șapte convingeri i-au însuflețit pe oameni să-și dea mai mult osteneala, să facă mai mult, să fie mai temerari și să obțină succese mai mari. Nu vreau să spun că acestea sunt singurele convingeri folositoare pe calea succesului. Sunt un punct de plecare. Au funcționat pentru alții și aș vrea să aflați dacă pot să funcționeze și pentru voi.

Convingerea nr. 1

Totul se întâmplă dintr-un motiv, cu un scop și ne este de folos. Vă mai amintiți povestea lui W. Mitchell? Care era convingerea de bază care l-a ajutat să depășească nenorocirea? S-a hotărât să folosească nenorocirea care i se întâmplase pentru a o face să lucreze în favoarea lui. În același fel, toți oamenii realizați posedă abilitatea neobișnuită de a se concentra pe ceea ce este posibil într-o situație, ce rezultate pozitive s-ar putea obține din ea. Indiferent de răspunsurile negative pe care le primesc din lumea care îi înconjoară, ei gândesc în termeni de posibilități. Ei consideră că totul se petrece dintr-un motiv anume, care este în slujba lor. Ei consideră că fiecare potrivnicie conține sămânța unui beneficiu echivalent cu ea sau mai mare.

Vă garantez că oamenii care au reușite remarcabile gândesc astfel. Adaptați acest lucru la viața voastră. Există un număr infinit de moduri de a reacționa la orice situație. Să zicem că în afacerea voastră ratați un contract pe care contaserăți și pe care erați sigur că îl meritați. Unii dintre noi s-ar simți lezați și frustrați. Am putea sta în casă abătuți sau ieși undeva să ne îmbătăm. Unii dintre noi ne-am înfuria. Am putea da vina pe firma care a oferit contractul, închipuindu-ne că sunt o mână de proști. Sau am putea da vina pe oamenii din firma noastră că au stricat un lucru care se anunța ca sigur.

Toate acestea poate ne-ar răcori un pic, dar nu prea ne ajută. Nu ne apropie de țelul nostru. Este nevoie de multă disciplină pentru a vă regândi etapele, pentru a învăța din lecțiile dureroase, pentru a drege ce s-a stricat și pentru a lua serios în calcul noi posibilități. Este singura cale de a obține un lucru pozitiv din ceva ce pare a fi un rezultat negativ.

Să vă dau un exemplu edificator. Marilyn Hamilton, o fostă învățătoare și regină a frumuseții, a făcut o carieră strălucită în lumea afacerilor la Fresno, California. A supraviețuit și unui accident îngrozitor. Când avea 29 de ani, s-a izbit de o stâncă într-un accident cu deltaplanul și a paralizat de la mijloc în jos, ajungând astfel într-un cărucior cu rotile.

Marilyn Hamilton s-ar fi putut concentra cu siguranță pe o mulțime de lucruri pe care nu le mai putea face, dar ea s-a concentrat asupra posibilităților care i se deschideau atunci. A reușit să vadă oportunitatea din tragedie. Se simțea frustrată în cărucioarele ei cu rotile, le găsea prea limitative, prea restrictive. Sigur că niciunul dintre noi nu are probabil idee cum să aprecieze eficiența unui astfel de cărucior, dar ea a avut-o. Și-a închipuit că este dotată în exclusivitate pentru a concepe un model mai bun. Așadar, s-a întâlnit cu doi prieteni care construiau deltaplane și au început să lucreze la un prototip pentru un cărucior cu rotile perfecționat.

Cei trei au înființat o companie care se numește Motion Design. Acum este o afacere prosperă de multe milioane de dolari, care a revoluționat industria cărucioarelor cu rotile, ajungând să primească premiul California’s Small Business of the Year în anul 1984. Prima angajare a fost făcută în 1981, iar acum au 80 de angajați și mai bine de 800 de distribuitori. Nu știu dacă, în mod conștient, Marilyn Hamilton s-a așezat vreodată și a încercat să-și contureze propriile convingeri, dar a acționat dintr-un simț dinamic al posibilității, un simț al lucrurilor pe care le putea face. Teoretic, toate marile reușite funcționează după același tipar.

Zăboviți un moment și gândiți-vă din nou la convingerile voastre. Vă așteptați în general ca lucrurile să iasă bine sau să iasă prost? Vă așteptați ca eforturile voastre cele mai susținute să dea roade sau vă așteptați să fie zădărnicite? Sunteți capabili să vedeți potențialul într-o afacere sau vedeți obstacolele? Mulți oameni înclină să se concentreze mai mult asupra laturii negative decât asupra celei pozitive. Primul pas pe calea schimbării acestei situații este să recunoașteți că așa stau lucrurile. Credința în limite creează oameni limitați. Secretul este să renunțați la acele opreliști și să acționați dintr-un set superior de resurse. Liderii din societatea noastră sunt cei care văd posibilitățile, care pot merge în pustiu și să vadă acolo o grădină. Vi se pare imposibil? Ce s-a întâmplat în Israel? Dacă aveți o credință fermă în posibilitate, este foarte probabil s-o și realizați.

Convingerea nr. 2

Nu există eșec, există numai rezultate. Este aproape un corolar al convingerii nr. 1 și este, în sine, tot atât de important. Cei mai mulți oameni din mediul nostru cultural au fost educați să se teamă de ceva care se numește eșec. Cu toții am avut momente când ne doream ceva și obțineam altceva, cu toții am căzut la un test, am suferit de pe urma unei legături amoroase frustrante care nu a mers, am pus bazele unei afaceri de care s-a ales praful. Am folosit cuvintele „realizări” și „rezultate” pe parcursul întregii cărți pentru că pe acestea le văd oamenii realizați. Ei nu văd eșec, nu cred în el, nu intră în vederile lor.

Oamenii reușesc adesea să obțină niște rezultate. Mega-succesele din societatea noastră nu sunt oameni care nu pierd niciodată, ci pur și simplu oameni care știu că dacă încearcă ceva care nu dă rezultatele așteptate de ei, cel puțin câștigă o experiență din care învață ceva. Folosesc ceea ce au învățat, după care încearcă altceva. Întreprind alte acțiuni și obțin rezultate noi.

Gândiți-vă la acest lucru. Care este avantajul, beneficiul pe care îl aveți astăzi față de ziua de ieri? Răspunsul este, desigur, experiența. Cei care se tem de eșec creează dinainte niște reprezentări interioare legate de ceea ce s-ar putea să nu meargă. Este ceea ce îi împiedică să întreprindă chiar acțiunea care ar putea asigura împlinirea dorințelor lor. Vă este teamă de eșec? Ce-ați zice să învățați ceva? Puteți învăța din orice experiență umană și puteți astfel să reușiți în orice ați întreprinde.

Mark Twain spunea odată: „Nu există ceva mai trist decât un pesimist tânăr”. Și are dreptate. Oamenii care cred în eșec duc aproape sigur o existență mediocră. Eșecul este ceva care pur și simplu nu este perceput de cei care reușesc să atingă măreția. Nu-și pierd vremea cu el. Nu leagă trăiri negative de ceva care nu merge. (va urma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × five =