E greu cu familismul… Vasluienii nu au noroc în căsnicie, nici în viață!

În județul nostru, numărul de familii întemeiate este tot mai mic, iar numărul de divorțuri crește de la an la an, potrivit datelor prezentate de Direcția Județeană de Statistică. Separarea devine, se pare, o alternativă tot mai prezentă în viața cuplurilor.

Tot mai mulți vasluieni întâmpină probleme în viața de cuplu și ajung să aibă discuții care duc chiar până la divorț. După revoluție, numărul divorțurilor a crescut foarte mult, iar motivele diferă, de la probleme financiare, până la lipsa de comunicare.

Conform ultimelor date oficiale prezentate de Direcția Județeană de Statistică, anul trecut, numărul divorțurilor a fost de ordinul sutelor, trendul menținându-se în primele luni din 2018.

“Ruptura dintre soți se produce în timp, iar din momentul în care se pune problema divorțului, lucrurile nu prea mai pot fi remediate. În fine, cei doi ajung în fața instanței sau la notar și divorțează. Indiferent cât este de afectată relația, partenerii au nevoie de timp, poate chiar ani, să se decidă că este mai bine să divorțeze. Este adevărat că minorii au cel mai mult de suferit în urma divorțului, dar dacă relația dintre soți este total compromisă, este mai bine pentru copii ca părinții lor să trăiască despărțiți”, spun psihologii.

În România, instanțele de judecată dispun custodia comună, dar de cele mai multe ori stabilesc domiciliul copilului la mamă, tatăl fiind obligat la plata pensiei alimentare. Cel din urmă va avea legături cu copilul în baza unui program fix. Copilul va avea în general un comportament dublu, încercând să le facă pe plac ambilor părinți, mai pe românește spus, „să împace și capra și varza”.

Se întâmplă, însă, și ca indicațiile oferite de un părinte să intre în contradicție totală cu cele venite de la celălalt. De exemplu, tatăl îi cere copilului să fie mai tupeist, să răspundă cu violență la șicanele unui coleg. De cealaltă parte, mama îi spune că violența nu aduce decât violență și că, la primul semn, trebuie să o anunțe pe ea sau pe învățătoare. Tatăl nu dă aceste indicații pentru că vrea să intre în contradicție cu fosta soție, ci pentru că diferențele dintre cei doi adulți se adâncesc după despărțire.

“Dacă părinții gestionează corect relația, copilul nu va avea niciodată de suferit. Este greșit ca un părinte să-i restricționeze copilului accesul la celălalt, mai ales într-o perioadă în care putem comunica pe toate căile posibile. Avem telefon, internet, Facebook, WhatsApp șamd, pe care copiii știu să le folosească de la vârste fragede. Cert este că micuții vor ști tot timpul să profite de pe urma divergențelor dintre cei doi și să aleagă ceea ce lor le este mai comod”, mai arată psihologii.

De menționat este și faptul că tinerii se hotărăsc mai greu să-și întemeieze o familie și să aibă copii. În prezent, căsătoriile se oficiază la o vârstă mai “coaptă“, undeva pe la 30 de ani, fiindcă mai toate cuplurile pun pe primul plan situația financiară, casa și mașina, și abia apoi întemeierea unei familii. Desigur că aceste obiective nu se realizează așa de ușor. Locuințele sunt scumpe, iar salariile din regiunea Moldovei, destul de mici. Din acest motiv, mulți părăsesc plaiurile natale pentru a-și face un viitor mai bun peste hotare, unde cu banii strânși în câțiva ani pot să-și împlinească și visele.

Din nefericire, viața grea își pune amprenta și pe speranța de viață. Potrivit unui raport, țara noastră are cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, respectiv de 75 de ani la femei și 68,5 ani la bărbați. În Vaslui, conform datelor primite de la Direcția Județeană de Statistică, în luna martie s-au înregistrat cu 368 mai multe decese față de nașteri – 615, respectiv 247. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul nou-născuților este același, în schimb a crescut cu 127 numărul persoanelor decedate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − nine =