Hram și lansare de carte: Dublu eveniment la Biserica “Sf. Anton” din Huși

Lucrarea “Huși – repere monografice”, apărută recent la Editura “Presa Bună”, scrisă de preotul Ieronim Budulai, a fost lansată la Biserica Catolică „Sfântul Anton de Padova” din Huși, la finalul sfintei liturghii de hram a lăcașului de cult.

Dublă sărbătoare, săptămâna trecută, în Parohia Catolică “Sf. Anton de Padova” din Huși: hramul lăcașului de cult și o lansare de carte, “Huși – repere monografice”, scrisă de preotul Ieronim Budulai și apărută la Editura “Presa Bună”.

“La Liturghia de hram au participat 14 preoți, la altar fiind prezenți doi foști parohi, Ieronim Budulai și Cristinel Fodor, cărora li s-a adăugat preotul Benone Butacu, fost paroh al bisericii Huși-Corni. Credincioșii din Corni au venit pe jos, în cântare și rugăciune, ajungând cu puțin înainte de începerea sfintei Liturghii. Cel care a prezidat celebrarea a fost preotul Eduard Soare, vice-rector al Seminarului din Iași, predicator fiind preotul Ciprian Bejan-Piser, profesor la Seminarul din Iași, care a vorbit despre convertire, sfințenie, rugăciune și euharistie, modalități de imitare a vieții sfântului Anton de Padova”, scrie preotul Cornel Cadar pe site-ul Dicezei de Iași, din care fac parte și parohiile catolice din județul Vaslui.

“Un omagiu adus credincioșilor din Huși”

Înainte de procesiunea cu statuia sfântului Anton, a fost lansată cartea “Huși – repere monografice”, iar autorul, preotul Ieronim Budulai, a fost invitat să vorbească despre lucrare.

“Părintele a subliniat că a dorit să scrie lucrarea ca un omagiu adus credincioșilor din Huși, cărora le-a fost paroh 15 ani (1981-1996) și, de asemenea, pentru a nu se pierde informații importante cu privire la istoria credincioșilor de pe acele meleaguri. «Care e cea mai veche comunitate, cea din Corni sau cea de aici, din oraș? Vă las să descoperiți citind broșura»”, a spus preotul Budulai, care a povestit cum l-au întâmpinat hușenii, în anul 1646, pe arhiepiscopul Marco Bandini, care a poposit câteva zile pe aceste meleaguri. Cartea cuprinde un scurt istoric al comunității, date despre catolicii din Huși (când au venit aici, bisericile, cimitirele, credincioșii, preoți șamd.), evocări personale (amintiri ale autorului, care a fost, în perioada 1981-1996, primul paroh la «Sfântul Anton», construind biserica și casa parohială). Textul din cele 78 de pagini este însoțit de numeroase fotografii. În prefață, se subliniază: «Călătorind în timpul nopții pe șoseaua Crasna-Albița din județul Vaslui și ajungând pe vârful dealului Dobrina, ți se deschide în fața ochilor o mare de lumină: este orașul Huși, “orașul dintre vii”, acum oraș de graniță, dar, înainte de a fi răpită Basarabia, era oraș în inima țării Moldovei. Aici, în acest oraș așezat ca într-un amfiteatru, înconjurat de dealuri împădurite și vii mănoase, locuiesc de veacuri, în bună înțelegere, ortodocși și catolici. Despre această localitate și locuitorii săi aș vrea să vorbesc în rândurile următoare. În prima parte, aș vrea să fac un scurt istoric al orașului, în partea a doua, să mă opresc asupra comunității catolice de aici, iar în partea a treia, să evoc câteva fapte și evenimente din viața noii parohii “Sfântul Anton”». La finalul sfintei Liturghii, preotul Ieronim Budulai s-a întreținut cu credincioșii care au luat broșura pentru a citi despre biserică și despre strămoșii lor. Cele 600 de exemplare nu au fost suficiente, fiind necesară o altă ediție care să ajungă în mâinile celor care își doresc lucrarea”, notează preotul Cornel Cadar.

Amintiri despre Huși

Înainte de a ajunge la Biserica “Sf. Anton de Padova” din Huși, preotul Ieronim Budulai a vizitat câteva obiective istorice, cum ar fi Curtea Domnească din Vaslui, satul Stănilești (unde Dimitrie Cantemir a pierdut o luptă cu turcii), biserica romano-catolică în construcție din noul cartier hușean Dric, precum și cimitirul ortodox din oraș.

“La Parohia «Sfântul Anton» am fost primiți cu bucurie de părintele paroh Ieronim Enășoaie și de preotul vicar Ștefan Cătălin Rotăraș. Ne-am amintit de bisericile care au fost înainte pe acele locuri, de clădirile care erau, de vechiul orfelinat și de ceea ce este astăzi. Ne-am imaginat cum, odinioară, Marco Bandini a venit la Huși, poposind mai multe zile chiar pe locul în care eram noi. Părintele Budulai a povestit cum, săpând pentru fundațiile casei parohiale, a descoperit multe morminte, semn că acolo era cel mai vechi cimitir al catolicilor. Am văzut împreună cu părintele vechea piață a orașului, episcopia ortodoxă (cu turnul, biserica, palatul episcopal, chiliile, statuia lui Ștefan cel Mare, mormântul preotului care l-a botezat în închisoare pe Nicolae Steinhardt – Mina Dobzeu, recent plecat la Domnul), casele unde s-au născut preoții Anton Romila și Dumitru Romila. În fața școlii, ne-am oprit la monumentul eroilor din Primul Război Mondial, am citit numele lor, am făcut fotografii și ne-am îndreptat spre biserica din Corni, după ce am văzut locul unde a fost prima biserică din Corni, Cherța, însemnat acum cu o cruce reînnoită în mai 2003”, mai povestește preotul Cornel Cadar.

La Biserica Catolică din cartierul Corni, ospeții au fost întâmpinați de părintele paroh Petru Olariu.

“Ne-a pus la dispoziție registrele răposaților și i-am căutat pe cei opt preoți înmormântați în Huși. Am găsit câțiva, urmând să-i recuperăm și pe ceilalți din Registrul decedaților 1859-1923, când se va termina cu mutarea. Preotul Francisc Cojocea era notat în registrul de la Parohia «Sfântul Anton». În biserica din Corni am făcut fotografii cu placa de marmură care atestă că doi preoți sunt înmormântați acolo. În cimitir am găsit mormintele altor cinci preoți; am fotografiat crucile cu inscripțiile de pe ele și ne-am rugat pentru acei preoți. Singurul despre care n-am aflat nimic este preotul Francisc Anton Simoncini, decedat la 7 septembrie 1809 și înmormântat în Huși. În cimitir sunt și monumente ale altor personalități, cum ar fi fostul primar Ilie Romila”, subliniază Cornel Cadar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six − four =