Merge greu, dar merge! Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Bârladului, dezbătut din nou

Deși a fost dezbătut la început lunii mai și, ulterior, votat de consilieri, la finele lunii trecute, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al Bârladului pentru anii 2017-2030 a făcut din nou obiectul unei consultări publice. Asta deoarece, între timp, a suferit mici modificări.

Ieri, de la ora 10, sala de ședințe a Primăriei Bârlad a găzduit o a doua consultare publică pe tema Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru anii 2017-2030, cel mai amplu proiect care va fi desfășurat de municipalitatea locală și una din etapele premergătoare în vederea implementării de proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Dezbaterea a vizat aducerea la cunoștința publică a unor modificări de ultimă oră.

La întrunire au participat cei doi edili, reprezentanții operatorului de apă, canal, salubritate, întreținere infrastructură rutieră, ai Aparatului de Specialitate al Primarului Bârlad și ai publicului. Cătălin Moraru, șeful Biroului de Dezvoltare Locala și Integrare Europeană, care monitorizează implementarea PMUD, a prezentat modificările care au survenit în ultimul timp și care au fost solicitate de autoritățile ce vor finanța inițiativa.

În primul rând, în varianta actualizată a Planului, va fi modificat amplasamentul viitoarei autobaze pentru cele zece autobuze electrice pe care municipalitatea vrea să le achiziționeze, parte a unor măsuri de diminuare a emisiilor de carbon în transportul public local. Așadar, autobaza nu va mai fi amenajată pe strada Palerma, în apropiere de stația de asfalt a SC Reiser SA Bârlad, ci pe strada Tecuciului, pe amplasamentul fostului poligon auto. Decizia schimbării amplasamentului s-a luat din cauza procesului îndelungat de obținere a avizelor necesare scoaterii terenului din circuitul agricol și introducerii lui în intravilan, depășindu-se astfel data limită de depunere a proiectului, respectiv 21 iunie. Totodată, strada Palerma nu va mai intra nici în circuitul viitoarelor trasee de transport public urban.

O altă modificare adusă PMUD se referă la amenajarea unei parcări noi pe strada 1 Decembrie, nr. 55. În plus, în zona Grădinii Publice, la intrarea principală, ca de altfel și în zona Pieței „Sfântul Ilie”, pe esplanada situată în fața Halei Centrale, se vor amenaja două parcări pentru biciclete.

„Exceptând modificarea adusă la amplasamentul viitoarei autobaze, care este extrem de importantă, celelalte două sunt minore. Noi ținem foarte mult ca Planul să fie implementat în termenele stabilite, motiv pentru care îi acordăm o atenție deosebită. În momentul în care PMUD va primi finanțare, va deveni cel mai mare și mai ambițios proiect pe care l-a implementat vreodată Bârladul”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Ulterior, de la ora 12, cei 18 consilieri locali prezenți la ședința extraordinară convocată de edilul șef au votat forma actualizată a PMUD, astfel încât, odată validată hotărârea Consiliului Local, reprezentanții primăriei să poată depune în timp util varianta finală a documentului în vederea obținerii finanțării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + nineteen =