Relațiile de pe site-urile de socializare rup căsniciile

Cei care folosesc în mod exagerat rețelele de socializare au mai mari șanse să-și părăsească partenerul de viață, sunt de părere psihologii vasluieni. Cauzele identificate de specialiști sunt: evitarea partenerului din viața reală și acordarea unui timp mai mare noului partener din lumea virtuală, declanșarea fanteziilor și emoțiilor pentru partenerul virtual și, inevitabil, îndrăgostirea de idealul afișat.

“După un timp, să zicem o lună sau două, în care soțul/soția sau unul dintre concubini relaționează pe ascuns, în mediul virtual, cu o altă persoană, se petrece o distanțare emoțională față de partenerul din viața reală și o apropiere majoră față de partenerul online. Urmează etapa în care partenerii virtuali dezvoltă o relație condimentată cu promisiuni, declarații de iubire și, într-un final, își părăsesc partenerul din viața reală, pe motivul găsirii sufletului pereche”, ne-a declarat psihologul Carolina Boghian.

“În realitate, «prințul» nu este director, nu are bani, nu este singur”

Specialiștii arată că în relațiile virtuale se schimbă doar locul și personajele, însă scenariul de viață se repetă de fiecare dată. De cele mai multe ori, cei implicați mint și sunt mințiți, iar poveștile sunt asemănătoare, de unde psihologii deduc un anumit tipar comportamental pentru această speță.

“Din experiența profesională vă spun că poveștile de viață pe care clienții mi le relatează sunt asemănătoare, de cele mai multe ori, trase la indigo… Bărbații sunt manageri, au bani, sunt singuri și caută partenera ideală. Femeile sunt divorțate, văduve, singure de foarte mulți ani, așteaptă prințul salvator și l-au găsit. Chiar pe rețelele de socializare. Urmează drama. De ce? Pentru că, în realitate, «prințul» nu este director, nu are bani, nu este singur. Pentru că, în realitate, femeia are familie sau are nevoi financiare”, consideră Carolina Boghian.

Cei implicați se atașează mai mult de lumea pseudo-ideală pe care și-au construit-o pe internet și uită de rolul pe care îl au în societate, neglijând și îndatoririle pe care le au față de familie sau prieteni.

“Ea, cea care începe o relație virtuală, uită să meargă la ședința de la școala copilului, începe să neglijeze partenerul de viață, este ocupată, stresată, vulnerabilă, are migrene. El, cel care a găsit pe rețelele de socializare femeia ce-l iubește, ce-l apreciază, este din ce în ce mai puțin prezent în familie. Firește, familia devine un câmp de luptă pentru războiul sexelor. În final, se produce ruptura. Dacă mai există vreun strop de iubire între ei, prin terapie de cuplu, relația poate fi vindecată. Se poate ajunge însă la separare. Fiecare își caută fericirea, cu tot ce derivă de aici”, afirmă specialiștii în relații de cuplu.

La prima vedere, este simplu. Ce nu iau în calcul cei implicați este că povestea se va repeta.

“Acolo este un scenariu de viață fără iubire, fără bucurie sau fără rațiune. Noul partener nu aduce cu el și vindecarea, motiv pentru care, după ceva vreme, actualul partener devine copie fidelă a precedentului. Urmează regretele, comparațiile, reproșurile și același scenariu poate continua în buclă”, spune Carolina Boghian.

Profilul căutătorului de relații pe site-urile de socializare

Specialiștii consideră că persoanele cu stima de sine scăzută, cei care nu au curajul să comunice în cuplu nevoile lor, partenerii ce nu-și conștientizează limbajul de iubire sunt cei care preferă noul, sunt cei care nu vor să se implice sau să se responsabilizeze.

Posibilii candidați la căutarea fericirii virtuale sunt, de regulă, copiii crescuți de tutori, cei care au crescut în familii dezbinate, departe de părinți, cei respinși de părinți sau abandonați, cei care au crescut fără limite.

“Plecând de la premisa că multitudinea de ore pierdute pe site-urile de socializare creează dependență, ca orice dependență, modifică și comportamentul uman, producând tulburări psihice. În cadrul terapiei personalizate, clientul va găsi soluția pentru relații autentice, aducătoare de împlinire reală. Folosite cu prudență, toate instrumentele virtuale ne aduc experiențe noi, informații utile. Viața reală presupune implicare, prezență, transformare, evoluție. Presupune să fii sincer cu nevoile tale, să le comunici la timp. Ai dreptul să fii fericit în real, nu ascuns pe rețele de socializare”, este sfatul pe care ni-l dă psihologul Carolina Boghian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + eighteen =