Rezultatele Evaluării Naționale: Șapte elevi de 10!

În județul Vaslui, șapte elevi au obținut media 10 la Evaluarea Națională. Dintre aceștia, unul provine din mediul rural – Denisa Valentina Aeloaiei, de la Școala Gimnazială Stănilești. Alți trei “decari” sunt din municipiul Vaslui, doi din Huși, iar unul din Bârlad.

Mult așteptata zi a popularizării rezultatelor Evaluării Naționale a fost poate și cea mai crâncenă probă a rezistenței tensiunii părinților, stresul provocat de așteptarea afișării listelor la avizierele unităților de învățământ creând, pe alocuri, panică.

Conform centralizării oferite de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), absolvenții clasei a opta au obținut rezultate mai slabe față de anul trecut. Dintre cei 3.512 elevi înscriși, s-au prezentat la examen 3.241, iar 2.146 au obținut cel puțin media 5, promovabilitatea fiind de 66,2 la sută, cu cinci puncte procentuale mai mică față de 2017.

Numărul elevilor cu medii de cel puțin 9,00 este de 206, cu peste 180 mai puțini față de anul trecut, existând și șapte medii de 10. Medii între 8 și 9 au obținut 360 de elevi, iar 441 au primit peste 7. Medii peste 6 sunt 581, iar peste 5 au obținut 551 de elevi.

Și de această dată, evaluatorii au fost destul de zgârciți la acordarea de note maxime. La română, 72 de elevi au primit 10, iar la matematică – 26. Dintre cei cu media generală 10, unul provine din mediul rural. Este vorba despre Denisa Valentina Aeloaiei, de la Școala Gimnazială Stănilești.

Iasmina Andreea Angheluță (Școala ”Mihai Eminescu” Vaslui), Paula Bianca Dobândă (Școala ”Vasile Alecsandri” Vaslui), Răzvan Andrei Grecu (Colegiul Național ”Cuza Vodă” Huși), Adelina Paula Petrea (Școala ”Anastasie Panu” Huși), Parascheva Roșu (Liceul ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui) și Ana Stoleriu (Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad) sunt ceilalți elevi cu media maximă la Evaluarea Națională.

Două medii de 10 la Huși

La scurt timp de la publicarea rezultatelor, reprezentanții Colegiului Național “Cuza Vodă” Huși au transmis un mesaj de felicitare: “Felicitări tuturor absolvenților clasei a VIII-a pentru rezultatele obținute la Evaluarea Națională! Bravo, Răzvan Andrei Grecu, pentru media 10! Bravo, Tudor Octavian Mihăiță, pentru media 9,90! Suntem mândri de voi!”.

La Huși, candidații au obținut 13 note maxime, cele mai multe la limba și literatura română.

Tot ieri, elevii nemulțumiți au putut depune contestații. Rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie.

Și anul acesta, admiterea la liceu se va face pe baza mediilor obținute la Evaluarea Națională, care contează în calculul mediei finale în proporție de 80%, diferența de 20% reprezentând media generală a celor patru ani de gimnaziu. Din 29 iunie și până pe 3 iulie, absolvenții de gimnaziu și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile în fișele de înscriere la repartizarea computerizată în licee. Absolvenții din alte județe vor completa fișele la centrul special desemnat.

Repartizarea computerizată se va face în funcție de opțiunile candidaților, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, pe 9 iulie. Pentru cei care nu participă la această etapă sau care rămân nerepartizați – cel mai adesea, din cauza numărului mic de opțiuni trecute în fișa de înscriere – la începutul lunii septembrie va fi organizată o ședință publică de repartizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × three =