Gata cu șmecheria! 37 de rable vor fi ridicate din Bârlad

Deși primele 15 mașini care „zac” nemișcate de mai bine de un an pe domeniul public din Bârlad au fost identificate încă din martie, abia de luna viitoare vor începe autoritățile locale să le ridice. Asta din cauza procedurilor greoaie și de durată ce trebuie efectuate. Între timp, alte 22 de rable au fost luate în colimator de polițiștii locali.

După ani și ani în care străzile, trotuarele și spațiile verzi au fost blocate de autoturisme abandonate de proprietari, în cursul lunii iulie, municipalitatea bârlădeană va începe curățarea domeniului public și privat al orașului de rable. De activitatea de ridicare, transport, depozitare și valorificare a vehiculelor fără stăpân sau abandonate va răspunde Direcția pentru Administrarea Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC) Bârlad, care va asigura și spațiul de depozitare.

Primii pași în această direcție au fost făcuți deja. În septembrie 2017, consilierii locali au aprobat regulamentul necesar, iar o lună mai târziu, alocarea banilor (10.000 de lei) și execuția lucrărilor pentru realizarea investiției „Platformă împrejmuită destinată depozitării vehiculelor abandonate și a celor fără stăpân”. Aceasta are o suprafață de 1.800 de metri pătrați, a fost amenajată în îngrăditura Centrului de Afaceri „Tutova” și poate adăposti 60-80 de mașini. Lucrările sunt gata de mult, iar platforma așteaptă prima „recoltă”, adică primele 15 rable abandonate de proprietari în partea de nord a orașului, pentru care polițiștii locali au întocmit procese verbale de constatare încă de la jumătatea lui martie.

Potrivit regulamentului aprobat, de la înștiințarea proprietarilor despre obligația de a-și lua rablele de pe domeniul public și până la ridicarea efectivă trebuie parcurși mai mulți pași, pentru care este nevoie de câteva luni. În timp ce responsabilii se ocupă de prima “tranșă”, pe site-ul primăriei a fost afișată o a doua listă cu datele de identificare ale unui număr de 22 de mașini fără stăpân sau abandonate pe domeniul public pentru care au fost întocmite procese verbale de constatare. Acestea sunt amplasate în zonele centrală și de sud ale orașului.

Cum se va proceda?

Potrivit regulamentului, oricine poate sesiza, în scris ori telefonic (la numerele 0335/408.707 și 0335/408.708 de la Poliția Locală) existența unei/unor mașini lăsate aiurea de mai bine de un an, urmând ca agenții să verifice în teren cele sesizate (se va întocmi un proces verbal de constatare semnat și de doi martori, la care se vor anexa poze). În primă fază, agentul va afișa pe caroseria mașinii o somație, prin care solicită ridicarea autoturismului în termen de zece zile. Odată identificat proprietarul sau deținătorul legal, polițistul local îl va chema la sediu pentru clarificarea situației mașinii, prilej cu care îl va anunța că are la dispoziție cinci zile pentru a o lua de pe domeniul public, iar în caz contrar va fi amendat și autoturismul va fi ridicat și depozitat în locul special amenajat.

Dacă omul nu înțelege de vorbă bună, își va putea ridica mașina „sechestrată” și, eventual, bunurile din interior în termen de zece zile de la data la care face dovada că este proprietarul sau deținătorul legal. Evident, va achita și taxele și impozitele legale, precum și cheltuielile făcute cu inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea și paza vehiculului, precum și amenda care i s-a aplicat. În cazul în care o mașină ridicată nu e revendicată de nimeni în termen de 30 de zile de la publicarea unui anunț pe site-ul primăriei și într-un cotidian local, primarul poate emite o dispoziție prin care autoturismul e trecut în domeniul privat al orașului și poate fi valorificat (prin vânzare directă ori prin licitație).

În cazul în care proprietarului mașinii abandonate puțin îi pasă de somația de a-și ridica mașina în cinci zile, autoritățile încep procedura de declarare a autoturismului ca fiind abandonat și îi aplică omului o amendă, după care, în termen de zece zile, mașina trece de drept în proprietatea statului. Proprietarul poate ataca decizia în contencios administrativ, în decurs de cinci zile. Dacă va pierde în instanță, mașina va fi predată unei unități de valorificare a deșeurilor. Dacă va câștiga, își va putea lua mașina înapoi doar după ce va semna pe propria răspundere că nu o va mai abandona și după ce va plăti o amendă de 2.000 de lei.

Sancțiunea contravențională prevăzută în regulament pentru refuzul de a se conforma somației de a-și ridica mașina în cele cinci zile este amenda între 1.000-2.000 de lei, iar pentru repetarea acțiunii de abandonare a autoturismului, între 1.500-2.500 de lei.

Un răspuns pentru: Gata cu șmecheria! 37 de rable vor fi ridicate din Bârlad

  1. Jan says:

    Pai bine, bine…Dar cele de pe strazile Ardeal, Invataturii,Cpt.Grigore Ignat cui i le lasati?Sau acolo este un parc de dezmambrari autorizat si platitor de impozite?????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine + 5 =