Parc istoric: Eroismul, omagiat la Fălciu

Primăria comunei Fălciu și-a propus ca în Anul Centenar să celebreze eroii care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru reîntregirea României.

Pe teritoriul comunei Fălciu, în miezul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 22 iunie și 16 iulie 1941, s-a desfășurat una dintre cele mai sângeroase bătălii date pentru reîntregirea țării, cunoscută sub numele de Bătălia de la Țiganca. Peste 10.000 de soldați români au murit sau au fost dați dispăruți atunci. Dacă dincolo de Prut, în Republica Moldova, există Cimitirul Românesc de Onoare de la Țiganca, în care odihnesc osemintele a 1.020 de ostași, pe partea română nimic nu amintește de luptele și jertfele din acele zile.

În memoria acelor eroi, Primăria comunei Fălciu a construit din fonduri proprii un monument pe care îl va sfinți sâmbătă, 23 iunie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, episcopul Hușilor. După ceremonie, va avea loc un simpozion dedicat Bătăliei de la Țiganca, la care vor participa oameni de cultură, scriitori, veterani de război, alți invitați.

“Ne-am gândit că pentru eroii care au căzut în est, în Bătălia de la Țiganca, pe teritoriul comunei Fălciu nu a fost și nu există niciun monument. În semn de respect și recunoștință față de ceea ce au făcut ei, am decis să construim acest parc istoric, împreună cu un monument dedicat lor. Sâmbătă, în jurul orei 9.30, se vor aduna invitații, la 10 va fi protocolul militar, apoi un te deum religios condus de Preasfințitul Părinte Ignatie, episcop al Hușilor, urmat de alocuțiunile reprezentanților guvernului, ai Consiliului Județean și Prefecturii Vaslui. După încheierea acestor activități, vom merge într-un spațiu special amenajat, unde va avea loc un simpozion referitor la jertfele pentru libertate și pentru întregirea neamului românesc, moderat de doamna profesoară Oltea Rășcanu-Gramaticu. Încă de acum câțiva ani ne propusesem să înfințăm acest parc istoric, dar iată că s-a întâmplat în Anul Centenarului. Eu zic că este mult mai bine!”, a declarat Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + eleven =